The Lost Tribe ( Bangsa yang hilang ) part 1


Oleh: Dravara Vati
Artikel salinan: fb Winda A
Terdapat satu kisah yang diambil dari piring-piring Nephi (Small Plates of Nephi) tentang perjalanan seorang individu bernama Lehi, keluarganya dan beberapa orang yang lain meninggalkan Jerusalem sejurus sebelum kejatuhan Kota tersebut ketangan kerajaan Assyiria/Babylon ke suatu tempat yang dinamakan Tanah Yang Dijanjikan, (The Promised Land). Para sarjana bercanggah pendapat tentang lokasi sebenar Tanah yang Dijanjikan ini. Beberapa teori berpendapat bahawa lokasi tersebut adalah Amerika namun Ralph A Olsen, yang menulis buku The Malay Peninsula As The Setting For The Book Of Mormon, berpendapat bahawa Tanah Yang Dijanjikan tersebut adalah Semenanjung Tanah Melayu.
Berkaitan dengan teks Kitab Mormon. Saya telah membuat beberapa pengubahsuaian, seperti menggerakkan Sungai Sidon di barat supaya ia bersesuaian dengan Sungai Ta Pi di Thailand. Saya rasa langkah itu dibenarkan kerana peta John Clark mempunyai Sidon berjalan menanjak melalui padang belantara. Akan lebih banyak kemungkinan bahawa Sidon adalah barat dari padang gurun yang tinggi di antara Zarahemla dan Sidom. Jika anda ingin membandingkan dengan peta asli Clark, saya telah memasukkannya ke dalam kotak putih di sudut. Lokasi dalam font putih yang lebih besar adalah lokasi sedia ada dengan yang dicadangkan bersamaan dalam kurungan.
klunya- 7 Dan terjadilah bahawa Zoram dan anak-anaknya menyeberang sungai Sidon, dengan pasukannya, dan bergerak melampaui batas-batas Manti ke padang gurun selatan, yang terletak di sebelah timur sungai Sidon.
Banyak permukaan terperinci yang menarik kerana Kitab Mormon dibandingkan dengan rekaan sejarah Rammana, Mro, Mon, Funan, Khmer, Karen, Zabaj, Zhenla, Zoram, Kumararupa dan kerajaan-kerajaan kuno / suku purba di rantau ini. Tapak arkeologi zaman besi di Semenanjung kembali ke 600-500 SM. Akaun Cina (240 AD) melaporkan beratus-ratus bandar berdinding dengan menara kayu.
Pelbagai tradisi dalam bahasa Melayu, Sumatra dan Jawa memberitahu pelarian yang datang dari Laut Merah. Kami tahu orang Lehites akan melalui kawasan ini sekitar 600-580 SM.
Untuk menyokong tradisi ini, beberapa ahli bahasa telah mencadangkan hubungan antara bahasa / skrip di pulau-pulau ini dengan Mesir, Phoenicia, dan Ibrani. Saya tidak tahu bagaimana legit tuntutan mereka, tetapi mungkin terdapat beberapa di papan ini yang akan mempunyai wawasan?
memberikan bukti hubungan fenisia secara langsung dengan abjad Batak, dia menunjukkan perbandingan perkembangan yang terjadi antara abjad Phoenician dan Aramaik, dan menunjukkan perkembangan yang sama berlaku di Batak. bahawa abjad Batak datang ke Sumatra pada masa perkembangan fenomena ini, antara 700 dan 650 BCE. Kesimpulannya mengesahkan bahawa penciptaan abjad Batak merupakan tahap peralihan antara Phoenician dan Aramean. "
--------------------------------------------------------------------------------------
Satu lagi puak Bani Israel yang
wujud, iaitu Jawi. Mengikut cakap orang tua-tua,
semasa kerajaan Champa, telah wujud satu lagi
puak Nabi Ibrahim a.s. yang bernama Jawi (Levi).
Ketika itu mana-mana orang Melayu yang
menganut agama Nabi Ibrahim a.s. digelar
sebagai “masuk Jawi”.
Jadi mereka ini dikenakan berkhatan sebagai
tanda kemasukan ke agama Nabi Ibrahim a.s. .
Levi adalah salah seorang anak kepada Nabi
Yaakob a.s., sama macam Nabi Yusof a.s. .
Levi merupakan ketua kepada seluruh Ulama’
agama Nabi Ibrahim a.s. di kalangan Bani Israel
ketika itu.
puak Manasseh yang datang ke Semenanjung Tanah Melayu pada 600 BC bukanya beragama Nabi Musa a.s. . Bahkan mereka adalah beragama Nabi Ibrahim a.s. juga, sama
macam keturunan Jawi (Levi) yang berada di Champa sebelum itu.
Benarkah Sungai Kelantan itu Sungai Sidon?
Misteri berkaitan dengan Gua Cha ini amat menarik perhatian saya.Apa tidaknya, Gua ini pernah digali dan diselongkar oleh pengkaji-pengkaji barat sebanyak dua kali pada tahun 1936 dan 1954.Selepas itu oleh pengkaji tempatan pada tahun 1979.
Apakah misteri yang ada di Gua Cha sehingga para pengkaji barat sanggup meneroka daerah Ulu Kelantan dan menyeberangi Sungai Nenggiri semata-mata untuk membuat penggalian di Gua Cha yang berada di dalam hutan belukar itu? Dari mana mereka mengetahui rahsia tentang khazanah bangsa melayu yang tersimpan dan terkambus di dasar Gua Cha ribuan tahun silam?
Pengkaji barat Gale Sieveking telah menemui lebih kurang 40 rangka Purba dan disimpan di University of Cambridge. selepas berada di Malaya selama 3 tahun, Beliau telah melakukan satu lagi misi ke Thailand pada tahun 1965-1966. semasa ekspidisi penggalian , mereka dikawal ketat dan bantuan makanan terpaksa menggunakan helikopter.
Selepas Alma 2 & Amulek menyelesaikan tugas dakwah mereka di Sidom, mereka menyeberang Sidon dari timur ke barat dan menetap untuk sementara waktu di tanah tempatan Zarahemla Alma 15:18 . Kami tahu Sidom berada di timur (lihat artikel blog " Ammonihah, Noah & Sidom semua Timur Sidon "). Ia berdekatan dengan Ammonihah Alma 15: 1 . Kita tahu Ammonihah adalah timur Gideon kerana Nehor melewati Gideon untuk kembali ke Ammonihah untuk memberitakan Alma 1: 7 ketika dia membunuh Gideon di kota eponim wira tua. Ini bermakna ia mungkin tanah tempatan Zarahemla, Gideon, Ammonihan dan Sidom berada di latitud yang sama. Dan ini bermakna Alma 2 & Amulek mungkin menyeberang ke Sidon di lokasi penyeberangan yang sama sebagai # 1 dalam senarai di atas.

Ulasan

Catatan Popular